De casus van…. Annelies
11-02-2025
Sinds 2019 is het gezin in beeld bij Veilig Thuis, nadat er in de partnerrelatie van moeder en vader steeds meer conflicten ontstonden. Deze conflicten escaleerden uiteindelijk naar psychisch en fysiek geweld van vader naar moeder.

Op dat moment waren er nog geen kinderen in het gezin, maar in 2020 en 2021 werden twee kinderen geboren. De situatie verergerde sindsdien, wat leidde tot meerdere dossiers bij Veilig Thuis. Moeder heeft bovendien ervaring met geweld binnen haar eigen gezin van herkomst, wat de complexiteit van de situatie vergrootte.
Vader ontmoette moeder in 2018 via vrienden van hem en kregen zij een relatie. Al snel begonnen er problemen in de relatie: vader vertoonde manipulatief en controlerend gedrag, waarbij hij alles in hun leven bepaalde. Moeder verklaarde later dat ze geen andere keuze had dan dit gedrag te accepteren. Nadat de relatie eindigde, begon vader moeder te stalken en bedreigen. Uit angst voor verdere escalatie van het geweld stemde moeder er vaak in om aan zijn eisen te voldoen en hem weer toe te laten.
In 2023 bereikte de situatie een kritisch punt, waardoor meerdere professionals werden ingeschakeld. Moeder kreeg begeleiding bij het maken van veilige keuzes, en de Raad voor de Kinderbescherming stelde een gezinsvoogd aan na uitgebreid onderzoek. In oktober 2024 ontving Veilig Thuis meerdere meldingen van de politie, omdat vader bleef lastigvallen en opnieuw doodsbedreigingen uitte. Ondanks een contact- en locatieverbod bleef hij dit verbod overtreden. Moeder was bang en vreesde dat vader zijn dreigementen zou uitvoeren.
De situatie was zo ernstig dat moeder bijna niet meer buiten kwam uit angst voor een confrontatie met vader. Ze deelde deze zorgen herhaaldelijk met de politie, waarna de casus werd besproken in het actiegericht overleg (AGO). De reclassering stelde een multidisciplinair overleg (MDO) in om een slachtofferdevice (SOD) te overwegen. Dit apparaat, gekoppeld aan een elektronische enkelband van de dader, zou een melding sturen naar de reclassering zodra dader en slachtoffer elkaar naderden, waardoor zij snel actie konden ondernemen door contact op te nemen met her slachtoffer en eventueel politie. De enkelband en het SOD werden door de rechter opgelegd, met daarbij een locatie- en contactverbod.
Moeder gaf in gesprek met Veilig Thuis aan zich gehoord te voelen, wat haar vertrouwen vergrootte om weer buiten te komen. Door deze inzet is haar veiligheid en die van de kinderen sterk toegenomen.