Wij zijn er voor advies en ondersteuning als het gaat om (een vermoeden van) huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en seksueel geweld. Veilig Thuis is er voor iedereen. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.
Veilig Thuis is er voor iedereen. Als je zelf slachtoffer bent, als je je zorgen maakt om een ander, of als je zelf geweld gebruikt. Het kan gaan om allerlei vormen van geweld. Huiselijk geweld en kindermishandeling komen vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Het zijn zelfs de meest voorkomende vormen van geweld. Als jij ermee te maken hebt, ben je dus niet de enige. Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en dat er hulp voor iedereen komt, want het geweld stopt niet vanzelf.
De medewerkers van Veilig Thuis Midden-Brabant hebben veel ervaring met huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en seksueel geweld. Als het nodig is, zijn we slagvaardig en snel. We gaan naar de mensen toe, luisteren en horen alle gezinsleden, maar oordelen niet. Samen met de betrokkenen kijken we wat nodig is om het geweld te stoppen. Het is altijd goed om te bellen. Dat doe je 100% veilig. Ook als je je afvraagt of wat je thuis meemaakt normaal is. Twijfel je, bel dan anoniem voor advies.
Veilig Thuis is er voor al die mensen die hun verhaal willen vertellen. We kunnen goed inschatten wat in een bepaalde situatie het beste is om te doen. Met een advies kun je vaak al veel bereiken. We werken samen met allerlei hulpverleners in de omgeving. Als het nodig is, helpen we met het maken van een plan voor de veiligheid van het slachtoffer en andere gezinsleden. Want veiligheid is altijd het belangrijkst.
Je kunt contact met ons opnemen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Als je belt, neemt een medewerker van Veilig Thuis de tijd om naar je verhaal te luisteren en samen met jou te zoeken naar een oplossing. Vaak is advies genoeg, soms is er meer nodig. Bijvoorbeeld een onderzoek om meer informatie te krijgen. Het doel is altijd om het geweld te stoppen. Een veilig thuis, dat doen we samen!
Het werkgebied van Veilig Thuis Midden-Brabant is de regio Hart van Brabant. Deze regio bestaat uit elf gemeenten in Midden-Brabant. Dit zijn Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk.
Veilig Thuis is te bereiken via het landelijk telefoonnummer 0800 2000 (gratis). Na het inspreken van je woonplaats word je direct doorverbonden. Veilig Thuis is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Je kunt ook chatten met Veilig Thuis, via deze website.
Je kunt contact met ons opnemen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je overlegt met een medewerker die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker beantwoordt vragen en geeft advies.
De medewerker van Veilig Thuis kijkt samen met jou welke stappen jij kunt zetten. De naam van degene over wie het gaat, schrijven we niet op. Als je wilt of als dat nodig is, kun jij ook anoniem blijven. Ons advies kan van alles inhouden, tips om jouw veiligheid te vergroten, tips over hulp die je een ander kan bieden. Belangrijk om te weten is dat, als we je advies geven, we verder geen actie ondernemen. Jij bent dan aan zet om de veiligheid te herstellen. Als advies niet voldoende is of als je zeker weet dat jij niet meer in staat bent om de veiligheid te herstellen kun je een melding doen over jouw zorgen. Dit kan telefonisch.
Wat is er nodig in jullie situatie? Soms is dat direct duidelijk. In dat geval zullen we deze hulp organiseren. Meestal door een hulpverlener uit jouw gemeente in te schakelen. Het kan dus gebeuren dat je zelf nooit contact hebt met ons, maar samen met de hulpverlener, die wij hebben ingeschakeld, de veiligheid kunt herstellen.
Soms is niet duidelijk wat er aan de hand is, dan moet dat eerst uitgezocht worden. We gaan dan met jou en je gezin in gesprek. We praten ook met anderen die kunnen helpen bij het herstel van de veiligheid.
We werken zoveel mogelijk samen met jou en je gezin. Maar lukt dat niet en is het voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig, dan kunnen we ook onderzoek doen zonder dat je het daarmee eens bent. Als we weten welke hulp nodig is organiseren we de hulp.
Veiligheid voorop. Iedereen heeft namelijk recht op een veilige thuissituatie. Daar waar de veiligheid in het gedrang komt, grijpen we als samenleving in. En liever nog, zijn wij er eerder bij om onveiligheid te voorkomen. Veilig Thuis Midden-Brabant is het expertisecentrum voor geweld in afhankelijkheidsrelaties. Dat wil zeggen dat we volop kennis hebben van huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en seksueel geweld. Het is onze verantwoordelijkheid om acute of structurele onveiligheid in afhankelijkheidsrelaties te stoppen.
Dat doen we niet alleen. We werken samen met een groot netwerk aan professionals. Maar minstens net zo belangrijk zijn de mensen die dichtbij onze gezinnen staan: in de wijk, voor de klas of op het sportveld. Samen met hen bouwen we aan een waar partnerschap. Dat betekent korte lijntjes, persoonlijk contact en heldere verwachtingen over en weer. We blijven in gesprek over wat we vandaag leren om de aanpak van huiselijk geweld van morgen te verbeteren. Dat zal niet altijd makkelijk zijn, maar daar werken we aan. Immers een veilig thuis, dat doen we samen.
Om ons werk te kunnen doen werken we samen met veel organisaties, zoals de hulpverleners in jouw gemeente, gespecialiseerde hulpverleners, artsen, scholen, politie en justitie en de Raad voor de Kinderbescherming.
Na een incident van huiselijk geweld kan de politie, eventueel in overleg met Veilig Thuis, bekijken of een tijdelijk huisverbod kan helpen om het geweld te stoppen. In dat geval moet de vermoedelijke geweldpleger het huis verlaten en mag de uithuisgeplaatste minimaal 10 en maximaal 28 dagen geen contact met de andere gezinsleden hebben. In deze periode is het de taak van Veilig Thuis om met alle betrokkenen te bekijken wat er nodig is om het geweld definitief te stoppen.
Wanneer er sprake is van een crisissituatie (waarbij sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling) werkt Veilig Thuis samen met het Crisis Interventie Team (CIT) Hart van Brabant www.crisisinterventieteam.