Huiselijk geweld en kindermishandeling komen vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Het zijn zelfs de meest voorkomende vormen van geweld. Als je je zorgen maakt om de veiligheid van een kind, een volwassene of een oudere in jouw omgeving is het belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten. Ben jij dat?

Wat kan ik doen?

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Iemand anders kijkt misschien op een andere manier naar jouw verhaal. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen.

Op deze site en op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl kun je veel informatie vinden over verschillende vormen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Dit kan je helpen om meer te weten te komen over jouw zorgen.

Praat met de personen om wie je je zorgen maakt

Praten met personen over wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer of pleger van geweld zich misschien schamen en dit verborgen willen houden.

Het kan natuurlijk ook dat je zorgen niet terecht zijn. Toch is het goed om daar achter te komen. Als er wel sprake is van geweld, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen. Wil je meer weten over signalen of tips om het gesprek aan te gaan? Kijk dan bij veelgestelde vragen , folders of ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Neem contact op met Veilig Thuis

Je kunt je zorgen delen door contact op te nemen met Veilig Thuis. Als je naar ons belt, neemt een casemanager de tijd om naar je verhaal te luisteren en samen met jou te zoeken naar een oplossing. Er gebeurt dan nog niks: je krijgt advies van Veilig Thuis, dit kan anoniem en je hoeft geen namen te noemen.

Soms komt uit het gesprek naar voren dat er meer nodig is dan een advies. Je kunt dan een melding doen. In dat geval schakelt Veilig Thuis verdere hulp in, of voert verder onderzoek uit. Het gaat er Veilig Thuis niet om een schuldige aan te wijzen, maar om er samen voor te zorgen dat het beter gaat.

Twijfel je? Bel of chat dan, eventueel anoniem, voor advies. Want anders gebeurt er niets!

Gevaarlijke situatie? Neem contact op met de politie

Directe nood? Neem contact op met de politie.
Bel in geval van nood altijd direct 112.

Veilig Thuis Midden-Brabant is er voor advies, ondersteuning en het melden van zorgen op het gebied van  huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en seksueel geweld