Fijn dat je ons gevonden hebt. Veilig Thuis is er voor jou: wanneer je je niet veilig voelt thuis, of zorgen maakt over jezelf of iemand anders in jullie huis.

Problemen thuis?

Iedereen heeft wel eens ruzie en gedoe thuis. Maar soms is het thuis zo naar, dat je je niet meer veilig voelt. Ouders willen hun kinderen meestal geen pijn doen of een naar gevoel geven, én toch gebeurt het. Het is altijd goed om je zorgen te delen en je verhaal te vertellen. Dat kan ook anoniem.

Wat is kindermishandeling?

Alle kinderen, pubers en jongeren hebben zorg, aandacht en liefde nodig. Als ze dat niet krijgen, is er eigenlijk al sprake van kindermishandeling. Dat geldt ook als ouders of verzorgers zoveel problemen hebben dat ze de kinderen niet zien staan (verwaarlozing). Wanneer ze de hele tijd samen ruziën, schreeuwen en schelden. Of kinderen pijn doen; slaan en schoppen. Of ze op een andere manier aanraken die tegen hun zin is. Bijvoorbeeld op een seksuele manier. Dat valt allemaal onder kindermishandeling.

Centrum Seksueel Geweld

Ben jij kortgeleden aangerand of verkracht? Heb jij hulp nodig of zit je met vragen? Het Centrum Seksueel Geweld kan je helpen en staat dag en nacht voor je klaar. Bij het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie, casemanagers en andere hulpverleners, samen om jou de juiste zorg te geven. Het Centrum Seksueel Geweld is 24/7 bereikbaar via 0800-0188. Kijk voor meer informatie op de website. Download de folder van het Centrum Seksueel Geweld West- en Midden-Brabant of onze folder over Loverboyproblematiek, Sexting & Dating Violence.

Praten met Veilig Thuis

Maak je je zorgen: bel ons 24/7 gratis op 0800-2000.  Of chat met ons (maandag t/m vrijdag tussen 9 en 5 uur). Het kan ook zijn dat iemand anders uit jouw omgeving contact opgenomen heeft met Veilig Thuis. Omdat hij of zij zich zorgen maakt over jou en/of jullie situatie thuis. Veilig Thuis gaat dan uitzoeken wat er nodig is om de veiligheid bij jullie thuis te herstellen. We praten met jou, maar ook met je ouders en andere mensen die je goed kennen. Je huisarts, je mentor op school of anderen.

Wat is jouw verhaal?

Jouw verhaal is heel belangrijk. We willen weten hoe de situatie bij jullie thuis is. En hoe jij dat ziet. Als we een gesprek hebben, vragen we je een aantal dingen. Je bepaalt zelf wat je wilt vertellen.

Wat gebeurt er na het gesprek?

Zijn er inderdaad problemen bij jullie thuis, dan gaan we jullie helpen. We vertellen jou en je ouders welke hulp het beste is en waar jullie die kunnen krijgen. We willen ervoor zorgen dat het bij jullie thuis weer wordt zoals het hoort te zijn: veilig voor iedereen.

Wat zijn jouw rechten?

Als je 12 jaar of ouder bent, heb je er bijna altijd recht op om je dossier in te zien. Hierin staat alle informatie die te maken heeft met jouw situatie, zoals de verslagen van de gesprekken die gehouden zijn. Als je het ergens niet mee eens bent, mag je een klacht indienen.
Ben je 16 jaar of ouder? Dan heb je nog meer rechten. Bijvoorbeeld dat wij je ouders niets over jou mogen vertellen, tenzij jij het goed vindt of de situatie te gevaarlijk is.

Neem contact op!

Wil je meer weten of met iemand praten over de problemen thuis? Bel ons! We zijn dag en nacht bereikbaar via 0800 – 2000 (gratis) en van maandag tot en met vrijdag overdag ook via de chat. Je kunt ook (anoniem) de Kindertelefoon bellen (0800-0432) of kijk op de website. Ben je nu in nood? Bel dan 112!

Veilig Thuis Midden-Brabant is er voor advies, ondersteuning en het melden van zorgen op het gebied van  huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en seksueel geweld